Емо - мода и стил

Като всеки музикален стил и емо изгражда собствена мода и стил на обличане, характерен само за него. По разнообразие значително превъзхожда родоначалника си хардкор пънка. Изказват се дори мнения, че последния често заимства плодовете на фантазията на емо модата.

Как изглежда класическото емо дете?


Слаб, висок тинейджър с прави, гарвановочерни или тъмнокестеняви коси. Допустими са разноцветни кичури в ярки тонове. Много важна е прическата - дълъг, прав, филиран бретон, закриващ половината лице. Останалата коса е рошава, стърчаща на всички посоки. Бакенбардите са задължителни.

За момичетата са характерни детските, смешни прически като две опашки, шарени фибички във формата на сърца и др.

Гримът е задължителен и за двата пола. Устните са в блед нюанс, най-често със светъл фон дьо тен. Лицето задължително е бледо.

Единственото ярко нещо на лицето са очите. Те са дебело подчертани в черно. На очите се отделя много голямо внимание, защото се смята, че очите са огледало на душата, а душата - това са емоциите. Често с черен молив се рисуват сълзи или спиралата се размазва за да имитира следи от плач.

Типичните цветове са розовото и черното, най-често на райета. Розовото може да се замени и с друг, задължително ярък цвят.

За облеклото са характерни тесните дънки, може да са скъсани. Задължителен е колан със капси или вериги, най-добре в розово. Коланите е желателно да са два на брой. За отгоре се носят тесни тениски по тялото със детски рисунки на анимационни герои, черни тениски с имената на популярните емо банди. Актуални са тениските с разполовени на две розови сърца. Желателно е тениските да бъдат с един-два размера по-малки, за да стоят по-впити. От обувките фаворити са кецовете, скейтърските или тенис обувки, може и черни маратонки с розови връзки или стари, износени черни обувки. На ръцете се носят много разноцветни гривнички или такива с капси.

Предназначението им е да прикриват мнимите белези от срязани вени. Герданите се състоят от едри, разноцветни или бели перли. Характерни са тесните пуловери с V-образно деколте, тесни сака с множество значки по тях.